春天容易令人感覺到身體易攰,濕氣變重,而家就正係需要補氣祛濕嘅好時候。

關於祛濕,好多人會選擇煮最簡單嘅「紅豆薏仁湯」。特別係女仔,不僅能祛濕,還能減輕體重。但係做「紅豆薏仁湯」嘅時候有幾個常犯嘅錯誤,做錯其中一樣都會令到身體嘅濕氣更加嚴重。

今日我就嚟教下大家正確嘅做法!

有啲人睇落好似好瘦, 但係就有下半身肥胖嘅問題。係中醫角度, 通常會以「健脾利濕」為治療重點。例如可以試下飲「紅豆薏仁湯」改善水腫問題。

紅豆薏仁湯 材料:

  • 赤小豆50g
  • 熟薏仁50g
  • 水 適量
  • 冰糖 適量

首先係食材嘅選擇方面,紅豆薏仁湯的製作原料主要有:赤小豆、薏仁、冰糖,有時候可以加入啲陳皮

點解會選擇赤小豆而不選擇紅豆呢?

赤小豆有很好的健脾祛濕,利水消腫的作用,而紅豆就冇祛濕嘅作用。

第二個要注意嘅就係生薏仁和熟薏仁嘅選擇。雖然生熟薏仁都有祛濕健脾,利水清熱的效果,但是生薏仁偏寒涼,食多會傷脾臟、 傷元氣。所以對於體質本身就寒涼嘅女仔嚟講,選擇性質平和嘅熟薏仁就會比較適合。

而在最後我會選擇加一些陳皮,陳皮性偏溫,氣味芳香,理氣開胃,對腹脹等症狀亦都有很好的緩解作用。

紅豆薏仁湯 做法:​

  1. 洗淨紅豆、薏仁,加入3-4倍水,浸泡1晚
  2. 放入電鍋悶煮前,鍋內可換水,加入適量水
  3. 當煮滾後再悶20分鐘,趁熱加入適量冰糖,即可食用

Tips !

今次我地示範既係呢部「SENCE 慢燉養生陶瓷鍋」。

慢燉陶瓷鍋係運用低溫慢煮嘅方式,長時間燉煮都唔會滾瀉,開著後無需睇火,非常之安全。而且低溫慢燉出來嘅食物更加可以鎖住營養及水分,煮出來的食物亦都會更加好食!

SENCE Slow Cooker 慢燉養生陶瓷鍋,操作簡單,長時期燉湯亦絕不滾瀉,無需睇火,特別適合繁忙的都市人。新一代電子慢燉養生陶瓷鍋融合傳統中醫藥膳智慧與現代營養學知識,結合嶄新煮食技術,保健養生。

SENCE養生陶瓷鍋 精於文火恆温慢燉,容量特大,是烹調湯水燉品的專家,讓你和你的家人能享受到美味健康湯水。

價錢:HK$299 (只供參考,最終以零售商價錢為準)

購買地址:https://bit.ly/3cOfgLR

WhatsApp 查詢:+852 6431 5463

SENCE SLOW COOKER 慢燉養生陶瓷鍋